FESTin pe Bulevard - View Content - FESTin pe Bulevard

MULTIART EXIT


Teatrul Nottara

22-23 noiembrie

Scurt istoric al festivalului

 

Din anul 2009, în fiecare toamnă, Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România organizează Festivalul Multiart pentru deţinuţi. Evenimentul reuneşte artişti şi trupe de actori-deţinuţi din întregul sistem penitenciar, permițând publicului să se apropie de o realitate la care, altfel, nu ar avea acces.

Ajuns la cea de a IX-a ediție, Festivalul Multiart pentru deţinuţi - Dana Cenuşă - Descătuşare prin cultură poartă, simbolic, numele celei care a fost iniţiatoarea şi sufletul acestei manifestări.

Cele mai bune producții sunt aduse, timp de două zile, pe scena Teatrului Nottara.

Evenimentul se adresează deopotrivă deţinuţilor, societăţii civile sau personalului de penitenciar, din dorinţa de a face cunoscute şi alte aspecte ale muncii directe cu persoanele aflate în detenţie.

De la prima ediţie, pe scena Teatrului Nottara  au fost susţinute 58 de spectacole, la care au participat 579 de deţinuţi, iar 74 de artişti s-au implicat în regizarea spectacolelor.

La ediţia de anul trecut, s-au înscris 7 unităţi penitenciare, dintre care, au fost  selecţionate 5. Pentru prima dată, în cadrul festivalului, un juriu de specialitate, alcătuit din reprezentanţi ai lumii culturale şi ai sistemului penitenciar, au apreciat evoluţiile actorilor şi calitatea spectacolelor, prin acordarea  a două premii: Premiul pentru regie şi Premiul pentru spectacol.