FESTin pe Bulevard - View Content - FESTin pe Bulevard

MULTIART EXIT


Teatrul Nottara

„E foarte simplu să trăieşti previzibil. Cu toţii avem prejudecăţi mai multe decât ne imaginăm, sau suntem dispuşi să acceptăm. Dacă nu-ţi pui problema cu adevărat, nu ştii. Eu aveam prejudecăţi enorme înainte de a intra în acest sistem, nu puteam să asociez teatrul cu deţinuţii. Aveam mereu de-a face cu lucruri care nu ne convin. Aşteptăm să le schimbe altcineva. Eu trebuie să conving societatea că aceşti oameni există, că nu sunt pe Lună. Pentru ei, teatrul e o formă de libertate”.

Dana Cenușă

 

Conferință de presă

Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Teatrul Nottara au plăcerea de a vă invita luni, 13 noiembrie 2017, de la ora 12:30, la conferința de presă care anunță cea de-a noua ediție a Festivalului Multiart pentru deţinuţi - Dana Cenuşă - Descătuşare prin cultură (desfășurat în perioada 22-23 noiembrie, la Teatrul Nottara). Întâlnirea cu reprezentanții mass-media va avea loc la Cafeneaua CafeNott, aflată în incinta Teatrului Nottara.

Onorându-ne prezența doamnei comisar șef de penitenciare Ioana MORAR - director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, alături de doamna Marinela ȚEPUȘ - directorul Teatrului Nottara, și de ceilalți invitați, vom încerca să înțelegem importanța, scopul și efectele artei, sub forma teatrului, în mediul carceral, susținând oportunitatea unui astfel de festival în fundamentarea percepției colective despre pedeapsă și reabilitare. De asemenea, vom oferi informații complete despre spectacolele pregătite și programul aferent.

Din motive organizatorice și de protocol, vă adresăm rugămintea să confirmați participarea dumneavoastră, până la data de 10.11.2017, la următoarele persoane de contact:

Cristina Enache, purtător de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor
e-mail: cristina.enache@anp.gov.ro, tel: 0725.352.833

Diana Sârbu, Șef Serviciu Marketing, vânzări, relații cu publicul Teatrul Nottara
e-mail: diana.sarbu@nottara.ro, tel: 0729.729.693

Cristina Sava, PR Teatrul Nottara,
e-mail: cristina.sava@nottara.ro, tel.: 0723.944.477


MULTIART EXIT

22-23 noiembrie

Scurt istoric al festivalului

Din anul 2009, în fiecare toamnă, Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România organizează Festivalul Multiart pentru deţinuţi. Evenimentul reuneşte artişti şi trupe de actori-deţinuţi din întregul sistem penitenciar, permițând publicului să se apropie de o realitate la care, altfel, nu ar avea acces.

Ajuns la cea de a IX-a ediție, Festivalul Multiart pentru deţinuţi - Dana Cenuşă - Descătuşare prin cultură poartă, simbolic, numele celei care a fost iniţiatoarea şi sufletul acestei manifestări.

Cele mai bune producții sunt aduse, timp de două zile, pe scena Teatrului Nottara.

Evenimentul se adresează deopotrivă deţinuţilor, societăţii civile sau personalului de penitenciar, din dorinţa de a face cunoscute şi alte aspecte ale muncii directe cu persoanele aflate în detenţie.

De la prima ediţie, pe scena Teatrului Nottara  au fost susţinute 58 de spectacole, la care au participat 579 de deţinuţi, iar 74 de artişti s-au implicat în regizarea spectacolelor.

La ediţia de anul trecut, s-au înscris 7 unităţi penitenciare, dintre care, au fost  selecţionate 5. Pentru prima dată, în cadrul festivalului, un juriu de specialitate, alcătuit din reprezentanţi ai lumii culturale şi ai sistemului penitenciar, au apreciat evoluţiile actorilor şi calitatea spectacolelor, prin acordarea  a două premii: Premiul pentru regie şi Premiul pentru spectacol.


PROGRAM

22.11.2017, ora 18.00

 

Decidem singuri, nu există ziduri

Autor: Costin Nedelcu

Regizor: Costin Nedelcu

Durata: 15 minute

Penitenciarul București Jilava

 

Scena meșterilor

adaptare după Visul unei nopți de vară de William Shakespeare

Regizor: Nistor Mirela Cornelia

Durata: 30 minute

Penitenciarul Botoșani

 

O scrisoare pierdută

Autor: I.L. Caragiale

Regizor: Gliță Iulian

Durata: 50 minute

Penitenciarul București Rahova

 

23.11.2017, ora 18.00

Festivitate de premiere

Concursul naţional „Creaţie şi penitenţă”

 

Prostia omenească (teatru de păpuși)

Autor: Ion Creangă

Regizor: Agafiței Daniela

Durata: 15 minute

Penitenciarul Galați

 

Noaptea mișună

Adaptare după Visul unei nopți de vară de William Shakespeare

Regizori: Ștefănescu Andrei

Miculeasa Cătălin


Tudor Radu


Durata: 35 minute

Penitenciarul Craiova

 

23.11.2017, continuare

Decernare premii

- Premiul pentru regie


- Premiul pentru spectacol

Juriul de specialitate:

Mircea M. Ionescu, Adriana Moca, Petronius Craiu, Ioana Morar, Andreea Neagoe