FESTin pe Bulevard - View Content - FESTin pe Bulevard

Lansări de carte

Editura NEMIRA
9, 10, 13, 14 octombrie

Secțiunea „LANSĂRI DE CARTE DE TEATRU”

 

Teatrul Nottara, foaierul Sălii Horia Lovinescu

Cu sprijinul Editurii Nemira (colecția „Yorick”)

 

 

Trăim într-o lume în care totul se întâmplă și totul se trăiește pe repede înainte. Cine mai are azi nevoie de carte de teatru? Cine mai citește azi studii de teatru? Pe cine mai interesează azi, când totul începe cu noi, cum gândeau Stanislavski, Grotowski sau Strehler? Cartea de teatru este o carte de nișă în România, știam asta atunci când am pus la cale colecția „Yorick” a Editurii Nemira. Știam că este o mică Cenușăreasă pe piața editorială de la noi și că nu va fi ușor. Știam că e un tip de carte pentru cei aleși, iar pariul a fost și este în continuare ca „cei aleși” să devină cât mai mulți.

Găzduită cu generozitate de „FEST(in) pe Bulevard”, colecția „Yorick” vine în această toamnă la Nottara cu noutăți și multe povești, despre oameni care au transformat teatrul în viață și viața în teatru și încearcă să-i aducă mai aproape de public, de dumneavoastră, pe câțiva dintre cei care au făcut ca teatrul să existe prin secole, pe cei care au schimbat uneori fața lumii prin ceea ce au construit pe scenă sau pe cei care, pur și simplu, au vrut să ducă povestea mai departe.

 

Luni, 9 octombrie, ora 18.00

Viața mea de Charlie Chaplin

Commedia dell’arte. O istorie a spectacolului în imagini de David Esrig

De ce râdem la teatru de John Wright

„Yorick” vă așteaptă la „FEST(in) pe Bulevard” cu o seară dedicată comediei și trei cărți extrem de diferite care vorbesc despre genul cel mai iubit de public: Viața mea de Charlie Chaplin, o poveste când veselă când tristă, despre traseul unuia dintre cei mai mari actori ai lumii, din mahalaua Londrei pe culmile succesului; Commedia dell’arte. O istorie a spectacolului în imagini de David Esrig, o lucrare unică în lume, cel mai important studiu de commedia dell’ arte care s-a scris în ultimele decenii, și De ce râdem la teatru de John Wright, un text extrem de actual, care își propune să răspundă la această întrebare care îi frământă pe regizori ori de câte ori se încumetă să pună în scenă o comedie.

 

    

 

Marți, 10 octombrie, ora 18.00

Bricabrac de Lucian Pintilie

Bricabrac de Lucian Pintilie, o incursiune fascinantă în viața unui regizor fascinant, care s-a luptat cu regimul comunist, ale cărui spectacole istorice au fost cenzurate, o carte ca un roman excelent, pe care-l citești pe nerăsuflate, vă dă întâlnire într-o altă seară la Nottara.

Vineri, 13 octombrie, ora 19.00

Teatrul oprimaților de Augusto Boal

Gânduri pentru actor de Michael Chekhov

Două lucrări extrem de importante și pentru prima dată traduse în România, Teatrul oprimaților de Augusto Boal și Gânduri pentru actor de Michael Chekhov, vor sta față în față: Michael Chekhov, regizorul după a cărui metodă au studiat toți marii actori de la Hollywood, și Augusto Boal, revoltatul care a vrut să schimbe prin teatru fața lumii. Două destine la fel de puternice și la fel de interesante.

  

 

Sâmbătă, 14 octombrie, ora 19.00

Răzvan Mazilu. De la dans la musical de Sanda Vișan

Răzvan Mazilu. De la dans la musical de Sanda Vișan va fi subiectul unei alte seri, o călătorie superbă în lumea unuia dintre cei mai interesanți artiști ai momentului, cu un traseu special în teatrul din România, o poveste care începe undeva, într-un București gri, comunist, la o școală de dans unde era frig și continuă pe marile scene ale lumii.