Familie de artişti

de Kado Kostzer, Alfredo Arias
Teatrul Nottara, București

*pentru cumpărarea de bilete online, veți fi redirecționat către site-ul nottara.ro

Distribuṭia:

Emma Finochietto - Florina Cercel

Marietta Finochietto - Victoria Cociaş

Pocho Finochietto - Gavril Pătru

Fryda Finochietto - Ada Navrot

Raimonda, Carola Finochietto - Crenguţa Hariton

Carmen - Ioana Calotă

Boris Sitbon - Ion Haiduc

4 muncitori pe şantier / 4 Workers on the construction site - Alexandru Mike Gheorghiu, Ghighi Eftimie, Daniela Tocari, Raluca Jugănaru Grosu

 

Într-un Buenos Aires în care istoria se demolează, pentru a face loc autostrăzilor moderne, familia Finochietto trăieşte cu artă, sfidând meschinăria vremurilor. Casa lor, aparent o ruină dezafectată, este un salon al spiritului, în care se cântă, se dansează, se scriu poezii, se pictează, se citeşte în stele şi se lucrează necontenit la o estetică a vieţii. Una în care mâncatul din pubelă are ceva aristocratic, atâta vreme cât sufletul şi mintea capătă hrana dorită.

Emma Finochietto şi cei cinci copii ai săi sunt maeştri ai artei supravieţuirii – într-o societate condusă de contabili, ei sunt contemporani în spirit cu Da Vinci, Picasso, Chopin, Van Gogh etc., îşi închipuie că marea scenă a lumii îi aşteaptă şi îşi va întâmpina cum se cuvine fiii rătăcitori. Carola îşi caută portocaliul, Pocho născoceşte rime despre pălării, Raimonda se frământă când Marte e într-o cuadratură nefastă, Fryda redescoperă Moartea Lebedei de fiecare dată, iar Marietta păstrează suveniruri de pe când era Madama Butterfly. Sunt ocrotiţi de Carmen, tânăra lor „dădacă”, cea care cunoaşte îndeaproape tomberoanele tuturor restaurantelor eclectice din capitala Argentinei.

Apariţia unui funcţionar de la primărie, venit cu un ordin de evacuare a casei, pentru începerea procedurilor de demolare, pare să însemne sfârşitul acestui templu al artelor. Însă adevăraţii artişti nu dispar niciodată…

„Şi actorul şi personajul trebuie să corespundă nevoilor societăţii. Familia noastră de artişti este de aici şi de acum. Am ales această piesă argentiniană scrisă de Kado Kostzer şi Alfredo Arias, pentru că este unul dintre cele mai actuale şi valoroase texte contemporane. Propun, odată cu această nouă producţie, un concept concentrat pe atenţia la subtext. Spectacolul nostru despre artiştii care îşi urmăresc visul, într-un context vitreg, se luptă pentru el şi refuză să se considere victime, devine printr-un accident (situaţia Teatrului Nottara), parte a unei realităţi, aşadar emblematic chiar pentru starea artiştilor în România.”

Alexander Hausvater, regizor

Sâmbătă, 15 octombrie, ora 18.00

Se joacă la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu

Traducerea: Doru Mareş

Regia: Alexander Hausvater

Decorul: Carmencita Brojboiu

Costumele: Stela Verebceanu

Muzica: Tibor Cári

Coregrafia: Vica Bucun

Asistenţa de regie: Adela Biţică

Data premierei: 20 ianuarie 2016

Durata: 2h (fără pauză)

Spectacol nerecomandat sub 14 ani