FESTin pe Bulevard - View Content - FESTin pe Bulevard

Tartuffe

Spectacol supratitrat în limba română

de Molière
Producţie a Teatrului de Dramă şi de Păpuşi, Vraţa, Bulgaria

*pentru cumpărarea de bilete online, veți fi redirecționat către site-ul nottara.ro

Duminică, 8 octombrie, ora 20.00
Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu

Distribuția:

Cleant: Ivan Stanchev

Madam Pernelle: Zvetana Gorkieva

Orgon: Ognyan Simeonov

Elmira: Ina Georgieva

Damis: Viktor Ganchev

Mariane: Sabina Koen

Valère: Valeri Belev

Tartuffe: Borislav Borisov

Dorina: Ralitsa Kovacheva-Bejan

Dl Loyal, Ofițerul: Krasen Handziev


În manualele de literatură am învățat că Tartuffe simbolizează ipocrizia. Timp de două acte ascultăm despre ce face Tartuffe și, când acesta intră în scenă, știm exact la ce să ne așteptăm. Regizorul Ventsislav Asenov pare să urmărească cu răbdare intriga binecunoscută, doar că își pune niște întrebări provocatoare și, până la urmă, întru totul rezonabile. Așadar, aceia care îl bârfesc pe Tartuffe sunt cu adevărat onești și drepți? Nu cumva acuzațiile doamnei Pernelle din actul întâi sunt adevărate? Nu cumva ipocrizia și interesul personal s-au instalat în acea casă cu mult timp înainte de apariția lui Tartuffe? Nu cumva fiecare dintre membrii  acestei familii unite a lui Orgon ascunde micul și stânjenitorul său secret pe care prezența lui Tartuffe îl face mai urât și vinovat? Poate că e vorba  de propriul nostru sine care, cu egoismul și standardele sale morale îndelung încălcate, creează în fiecare dintre noi un Tartuffe. Acesta este personajul care rostește cea mai frumoasă declarație de dragoste din întreaga dramaturgie a lumii. Dacă dragostea lui este cu adevărat pură?

Chiar dacă el o iubește pe Elmire până la prostie și nebunie, ea este, totuși, soția altcuiva. Și, de fapt, este o soție obosită și plictisită care a căzut în apatie cu mult timp în urmă.

Întrebări curioase ale căror răspunsuri provocatoare par să rearanjeze conflictul într-o manieră cu totul nouă față de cea pe care o știam din școală. 


Regia: Ventsislav Asenov

Traducerea: Asen Razvetnikov

Scenografia: Nevena Georgieva

Data premierei: 25 aprilie 2017

Durata reprezentației: 2h (fără pauză)