George Ivaşcu - Cuvânt Ministrul Culturii și Identității Naționale - FESTin pe Bulevard

George Ivaşcu - Cuvânt Ministrul Culturii și Identității Naționale

Aflat la a șasea ediție, Festivalul Internațional de Teatru FEST(in) pe Bulevard a devenit deja o manifestare culturală cunoscută și apreciată de publicul bucureștean. Fiind la rândul meu nu doar un om de teatru, ci unul care crede în implicarea activă a teatrului în viața cetățenilor, în necesitatea pasului înainte în întâmpinarea publicului, nu pot decât să mă bucur de acest succes și să-i felicit pe organizatori pentru talentul și dăruirea cu care și-au urmărit visul de-a lungul anilor.

Festin este un cuvânt extrem de potrivit, deoarece festivalul se desfășoară în etape și secțiuni, pe cât de variate și surprinzătoare, pe atât de îndrăzneț dirijate către diferite categorii de public. Aici nu doar se degustă teatru de calitate, ci ai cu ce să te înfrupți! Festin, deci. Dincolo de prestigiul producțiilor și invitaților de peste hotare, aș dori să evidențiez doar două aspecte, care mi se par absolut deosebite.

Primul este acela de festival-gazdă, de ambasadă bucureșteană a Festivalului Shakespeare de la Craiova. Iată că rivalitatea și competiția între artiști și organizatori poate lăsa loc și pentru colaborare, spre bucuria publicului bucureștean și întru gloria scenei. Îmi unesc aplauzele cu ale celor ce au ocazia să descopere aceste spectacole.

Al doilea este mai puțin cunoscut, fiind adresat unui public captiv prin excelență: deținuții din penitenciare. A duce teatrul dincolo de gratii nu este doar un act umanitar, ci reprezintă un gest perfect coerent cu esența teatrului, aceea de a vindeca și a clădi sufletele spectatorilor. Cine are mai multă nevoie să râdă și să plângă, să simtă liber și să caute adevărul, decât aceia pe care viața i-a frânt și care se află într-un moment de penitență și reconsiderare a propriilor valori? Dincolo de divertisment de calitate, teatrul e o doctorie puternică pentru rănile mai puțin vizibile, cele din sufletul fiecăruia. Țin să îi felicit pe organizatori pentru această nobilă, civică și dezinteresată inițiativă.

Fiți bineveniți la FEST(in) pe Bulevard! Când va bate gongul, veți uita toate claxoanele. Când se vor aprinde luminile scenei, veți uita și cele mai frumoase vitrine. Când spectacolul se va termina și aplauzele vă vor trezi din visare, vă veți regăsi mai curați, mai sensibili și mai buni.

 

George Ivașcu

Ministrul Culturii și Identității Naționale