Argument - FESTin pe Bulevard

Argument

  Teatrul - o artă a comunicării

De ce am optat, în acest an, pentru criza comunicării ca temă principală a Festivalului Internațional de Teatru – Fest(in) pe Bulevard? Pentru că, deși teatrul este o artă a comunicării, oamenii săi își cheltuiesc, adesea, talentul și energia risipându-se în dispute sterile, lipsite de o miză artistică. Pentru că, deși ne aflăm într-un secol al comunicațiilor, suntem tot mai înstrăinați și tot mai singuri în deciziile noastre. Pentru că, deși avem la îndemână cele mai moderne mijloace de negociere, preferam să ne despărțim unii de alții prin SMS-uri și/sau prin declarații de presă. Pentru că, deși rețelele de socializare aveau menirea să ne apropie, au ajuns să ne învrăjbească. Pentru că, tot vorbind despre libertatea mass-mediei, am devenit sclavii acesteia, lasându-ne (și parcă plăcându-ne să fim) manipulați. Pentru că între misiunile nobile ale teatrului este și aceea de a se implica în viața oamenilor, atrăgându-le atenția asupra disfuncționalităților sociale, făcându-i să-și pună întrebări și, uneori, să le și ofere răspunsuri.

Fest(in) pe Bulevard a fost gândit ca un festival destinat tuturor bucureștenilor, cu multe ”ingrediente” pentru spectatorii săi fideli sau potențiali: spectacole cu o pronunțată tentă socială, urmate de discuții cu publicul, spectacole de comedie, premiere ale Teatrului Nottara din stagiunea precedentă, spectacole de teatru-dans, concerte, evenimente stradale, aniversări ale unor personalități culturale, colocvii, spectacole-lectură, expoziții, comemorarea unor artiști dispăruți dintre noi și chiar spectacole ale unor persoane private de libertate. Această enumerare este aleatorie, pentru că evenimentul autumnal al Teatrului Nottara constituie un mix cultural – sperăm captivant – menit să deschidă apetitul bucureștenilor pentru ceea ce urmează în stagiunea pe care dorim s-o deschidem cu fast.

Începând cu acest  an, statornica noastră prietenie cu  Domnul Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Internațional Shakespeare, și  parteneriatul cu Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, au făcut posibilă îmbogățirea secțiunilor tradiționale ale Festivalului cu una nouă: Planeta Shakespeare – invitat de onoare.

Se cuvine ca publicul bucureștean să știe că proiectul nostru nu ar fi prins viață fără sprijinul Primăriei Capitalei și al Consiliului General al Municipiului București. Datorăm, așadar, mulțumiri pentru faptul că, cel puțin la nivelul Capitalei, teatrele sunt suținute cu generozitate și încredere.

Ca în fiecare an, vă așteptăm, la un Fest(in) bogat în evenimente de toate felurile și pentru toate gusturile!

 

Marinela Țepuș,

Directorul Festivalului