Cuvântul Primarului General al Capitalei - FESTin pe Bulevard

Cuvântul Primarului General al Capitalei

Un adevărat festin cultural

Atât ca edil, cât și ca om de litere și consumator de cultură, am convingerea că în această eră, a comunicării instant și a rețelelor de socializare, este mai oportună ca oricând democratizarea accesului la actul de cultură.

Nu mă refer prin aceasta la niciun fel de rabat făcut calității artistice, ci strict la o lărgire a publicului-țintă, atât prin acordarea de subvenții care să permită instituțiilor de cultură să mențină prețuri accesibile pentru bilete, cât mai ales la parcurgerea traseului clasic „spectatorul vine la teatru” în sens invers. Iar asta presupune nu doar un fenomen de migrare a spectacolelor din centrul orașului către cartiere, ci și ieșirea din spațiile tradiționale de joc.

Un festival presupune nu doar o selecție atentă și coerentă a unor spectacole care sunt prezentate în mod excepțional, ci și un întreg ansamblu de manifestări conexe, inclusiv de stradă, menite să atragă publicul, în special public nou.

De aceea, dacă cineva se întreabă de ce are nevoie un teatru consacrat și de un festival sub brand propriu, răspunsul poate fi sintetizat așa: pentru că în secolul 21 cutumele își pierd în ritm amețitor relevanța, iar cine vrea să rămână pe o piață globală și din ce în ce mai accesibilă trebuie să se reinventeze în permanență.

Le doresc mult succes tuturor celor implicați în festivalul Teatrului Nottara și am convingerea că locuitorii și oaspeții Capitalei vor avea parte de un adevărat festin cultural!

 

Gabriela Firea,

Primarul General al Municipiului Bucureşti