Argument - FESTin pe Bulevard

Argument

  Festin pe trei continente

Cu șase ani în urmă, Festivalul Internațional de Teatru – FEST(in) pe Bulevard a fost gândit ca un eveniment al teatrelor subvenționate de Primăria Capitalei și de Consiliul General al Municipiului București. Programat să se desfășoare la mijlocul lunii octombrie, acesta trebuia să marcheze deschiderea unei noi stagiuni teatrale bucureștene. A început ca o timidă încercare de a oferi publicului o sărbătoare teatrală de toamnă, cu spectacole și evenimente conexe, reunite în mai multe secțiuni, fiecare dintre acestea atingând câte o problematică de actualitate. Mereu am avut grijă ca secțiunile principale să vină în întâmpinarea așteptărilor publicului, fie prin comedii de bună calitate, realizate de regizori prestigioși (Bulevardul Comediei), fie prin alegerea unei teme de actualitate, ilustrată de spectacole care tratează diversele crize – economice, sociale, electorale, familiale, de limbaj etc. – ale lumii în care trăim. Anul acesta, secțiunea dedicată Crizei va pune accent pe criza adolescenței.

În primii ani, am invitat mici trupe din vecinătatea țării noastre (și nu numai): Republica Moldova, Bulgaria, Cehia, Austria, Serbia, Slovenia, Croația, Cosovo, Franța. La această ediție am reușit să aducem în festival trupe de pe trei continente. Europa este reprezentată de România (teatre din 12 orașe: București, Timișoara, Sibiu, Cluj, Craiova, Constanța, Brăila, Târgu-Mureș, Arad, Ploiești, Târgoviște, Sfântu Gheorghe), Republica Moldova (spectacole jucate de trei teatre din Chișinău), Germania (o producție din Berlin), Bulgaria (o producție din Vrața) și Croația (un spectacol din Zagreb). Din Asia vine un teatru din Coreea de Sud (Seul), iar din America de Sud am invitat un teatru  argentinian (din Buenos Aires).

Selecționerii festivalului (Raluca Rădulescu, Narcisa Mocanu, Marinela Țepuș) au vizionat zeci de reprezentații și/ sau zeci de DVD-uri, regretând adesea că bugetul și zilele festivalului sunt limitate și că nu pot fi invitate mai multe trupe. Credem că, prin ediția din acest an, festivalul inițiat de Teatrul Nottara – cuprinzând 39 de reprezentații în 12 zile, 14 discuții cu publicul după spectacolele dedicate crizei adolescenței, la care se adaugă două evenimente stradale, cinci spectacole-lectură, patru colocvii, patru lansări de carte de teatru, două expoziții foto și un eveniment in memoriam – a ajuns la maturitate, grație susținerii constante din partea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, precum și tradiționalei colaborări cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, cu UNITER și cu teatrele din Capitală. Tuturor le mulțumesc pe această cale. Toate instituțiile culturale cărora ne-am adresat au răspuns invitației de a colabora, astfel încât, în acest an, vom avea spectacole și/ sau alte activități în șapte spații bucureștene: la Teatrul Nottara (în cele două săli), Teatrul Țăndărică (în cele două săli), Teatrul Odeon (în cele două săli), TNB, Teatrul ACT, Institutul Maghiar Balassi și la Librăria Cărturești-Verona. Echipa teatrului nostru – împreună cu alți specialiști în domeniu – a făcut posibil acest amplu eveniment, asociat aniversării a 70 de ani de activitate neîntreruptă a Teatrului Nottara. Cu această ocazie, ne exprimăm speranța că toți cei care au fost alături de noi – și pe care i-am amintit mai sus – vor face tot posibilul ca acest teatru să nu mai fie vreodată nevoit să-și suspende activitatea cu publicul la sediul din Bd Magheru și să rămână unul dintre brand-urile culturale ale Bucureștiului, așa cum este în acest moment.

Suntem cu toții aici, pe marele bulevard, pentru dumneavoastră, publicul nostru de ieri, de azi și din anii care urmează!

Marinela Țepus,

Directorul Teatrului Nottara