Presa - FESTin pe Bulevard

Presa

Dosarul de presă din ediţia a III-a (2015)

 

Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard văzut prin ochii presei:

 

Nottara organizează a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Festi(in) pe Bulevard, între 11 şi 18 octombrie. În program sunt multe şi diverse titluri.   Referindu-se la evenimentele din cele opt zile, directoarea Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş, spune că în acest «festin teatral» sunt «reprezentaţii spumoase, care stârnesc hohote de râs, precum şi producţii crude, puternice, cu subînţelesuri filosofice; muzică, dans şi... surpriză: vom ieşi în stradă pentru a vă întâmpina, pe toţi, cu un pahar de vin!»”

(Maria Sârbu, jurnalul.ro, octombrie 2014)

 

Sanda Viṣan: Iniţierea unui festival este un gest de curaj, mai ales într-o perioadă de incertitudine economică, post-criză, ca cea pe care o trăim. Ce v-a îndemnat să faceţi acest gest acum un an şi să şi continuaţi?

Marinela Ţepuş: Încăpăţânarea scorpionului mă ajută să depăşesc multe obstacole, mai ales atunci când sunt convinsă că ceea ce fac poate aduce preţuire. Şi e vorba de preţuirea pe care Teatrul Nottara o merită. Nu doar în faţa spectatorilor, pentru că, în faţa lor, e demult câştigată, ci şi în faţa oamenilor de teatru. Oricare ar fi aceştia.

(…)

S.V.: Vă invitaţi publicul la un festin teatral. Cu ce echipă l-aţi pregătit?

M.Ţ.: Cu o veche echipă de prieteni. Cu o echipă care s-a format în timp şi care sper să devină indestructibilă. Cei mai mulţi dintre noi au colaborat la multe festivaluri din Bucureşti şi din ţară. Ne leagă împliniri, dezamăgiri, iluzii, speranţe, amintiri. Acestei echipe i se alătură cea mai mare parte a angajaţilor teatrului. De fapt, direct sau indirect, tot Teatrul Nottara trudeşte pentru realizarea acestui eveniment.

(…)

S.V.: Cum aţi făcut selecţia „felurilor” oferite publicului, în competiţie şi în afara ei?

M.Ṭ.: Ne-am dorit să aducem spectacole şi să organizăm evenimente care să se potrivească tuturor poftelor publicului. Doar e un festin, nu-i aşa? Ne-am dorit să ascundem criza financiară, care ne sleieşte, selectând spectacole în care se face mult haz de necaz. Luminile reflectoarelor, dacă sunt măiestrit puse pe un decor şi pe actori, conferă mister sau culoare actului scenic. Am fost atenţi la detalii.”

(interviu realizat de Sanda Vișan, adevarul.ro, octombrie 2014)

 

„Cu doar două săptămâni înaintea marelui Festival Naţional de Teatru care va începe la Bucuresti, cei de la Nottara aruncă mănuşa printr-o invitaţie inedită amintind la debut de chiar originile spectacolului teatral. Nu chiar la Dionisos şi la serbările dionisiace de la începuturile teatrului mă gândesc acum, ci pur şi simplu la dorinţa tot mai fierbinte a teatrului de a apropia, provoca şi include strada. Cu tot ce înseamnă ea ca viaţă şi personaje. (…) Bulevardul are, s-ar zice, predestinare chiar dacă acum festinul pregătit de organizatori se anunţă dichisit şi ales, cu comedie bună şi cu o tematică de actualitate din care s-au reţinut cuvintele criză şi electorale. (…)

Teatrul nostru cel de toate serile are în această săptămână, aşadar, un loc privilegiat. El se numeşte Teatrul Nottara de pe Bulevardul Magheru. O adresă pe care e bine să o reţineţi pentru a profita de oferta celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional Fest(in) pe Bulevard.”

(Doina Papp, adevarul.ro, octombrie 2014)