Cuvânt Primar General al Capitalei - FESTin pe Bulevard

Cuvânt Primar General al Capitalei

Teatrul ne ajută să facem haz de necaz

Nottara-ul ne propune un festival de teatru al crizelor de toate felurile. Ca și cum n-ar fi suficiente cele de fiecare zi! Așa că, după crizele electorale de anul trecut, vine la rând criza limbajului. Aici stăm bine de tot. Și pe stradă, și acasă, și în politică, și la teatru... După cum se pare, la teatru stăm cel mai bine. Mulțimea de spectacole din această secțiune o confirmă.

Nu pot spune că mă omor după limbajul decoltat, dar nici că-l pot evita. Și ca medic, și ca politician, și ca om de rând. Așa că nu m-ar deranja să văd cum înjură... personajele de pe scenă. Artistic! Savuros! Relaxat! Ne poate inspira. Sau putem face eforturi pentru a respecta săraca limbă română, ajunsă oricum o păsărească mai ceva decât în Chirițele lui Alecsandri.

Sigur că viața e complicată și o mai îndulcim cu câte o vorbă de duh, cu picanterii etc. Ne mai vărsăm năduhul cu ajutorul limbii noastre, bine garnisită cu de toate. De aceea, cred că un festival dedicat crizei limbajului e binevenit. Ne poate arăta cum suntem. Ne poate arăta cu degetul, îndemnându-ne cum să nu (mai) fim. Ne poate arăta că “boscheții” au pătruns până în sufletele și în mințile noatre și că o înjurătură, fie și interpretată... estetic, nu ne poate salva de superficialitate, de urâțenie, de sărăcie, de marele gol care se poate instala în fiecare din noi.

Din păcate, vedem mereu erorile și diformităţile altora, în loc să le vedem pe ale noastre. Teatrul ne ajută să facem haz de necaz. E ca un pansament medical! Doar că adesea, bandajul acoperă cangrene, răni urât mirositoare și, uneori, fatale. Cred că festivalul Teatrului Nottara are menirea de a pune degetul pe rană, cu mijloacele sale specifice. Noi avem interesul să luăm aminte și, eventual, să ne tratăm.

Dacă nu știu să vă prescriu o rețetă pentru a vă face viața mai frumoasă, măcar pot să vă îndemn să veniți la teatru pentru a petrece o seara mai... veselă. Și cine știe, văzând excepționalitatea sau hidoșenia, farmecul sau ridicolul unor personaje, poate că veți deveni mai frumoși, mai toleranți, mai puțin alienați.

Fiecare seară poate deveni un moment unic, în care să ne aducem aminte de noi, să ne renegăm, să ne regăsim, astfel încât, a doua zi, să putem lua totul de la capăt, cu demnitate și umor.

De aceea vă recomand: Mergeți la Fest(in) –ul Teatrului Nottara! Să nu cumva să pierdeți specialitatea casei! 

                                    prof.univ.dr. Sorin Mircea OPRESCU, Primar General al Capitalei